Acabem de celebrar les Jornades Culturals d'aquest curs. Han estat sobre la Química perquè enguany és l'any internacional de la química.
Hem pintat ampolles d’aigua per a decorar l’escola:
I ens ha quedat així de bonica:
EXPERIMENTS
Hem fet molts experiments.
DISSOLUCIÓ DE SUCRE
Hem posat unes cullerades de sucre en un pot. Hi hem afegit aigua i ho hem remenat. El sucre sembla que ha desaparegut perquè s’ha dissolt.
DISSOLUCIÓ DE SAL
Hem posat unes cullerades de sal en un pot. Hi hem afegit aigua i ho hem remenat. La sal sembla que ha desaparegut perquè s’ha dissolt.
Hem posat part de la dissolució de sal i de sucre en dos taps i ho hem deixat uns dies fins que l’aigua s’ha evaporat.
Hem observat amb la lupa binocular com han quedat cristal·litzats el sucre i la sal.
EXPERIMENT OU
Hem ficat un ou en un pot. Hi hem tirat vinagre. Al cap d’una estona hem vist que es formava una escuma. També que l’ou surava.
Hem esperat dos dies i hem tret l’ou. Al tocar-lo hem notat que estava tou com si fos de goma.
Al deixar-lo caure suaument a la taula, botava.
MISSATGE SECRET
Hem necessitat tots aquests ingredients i estris:
Hem fet suc de llimona.
Amb un pinzell sucat en el suc hem escrit un breu missatge en un paperet i l’hem deixat assecar.
Després pintàvem per sobre amb iode i quedava destacat el missatge escrit. Però la majoria hem passat el paperet per sobre d’un fogonet calent i hem pogut llegir el missatge.
OBRES D'ART
Hem necessitat tots aquests elements:
En un plat amb una mica de llet, hi tirem unes gotes de colorant alimentari dissolt amb aigua. Després hi tirem una gota de sabó.
I el resultat eren unes obres d'art espectaculars i imprevisibles:
OU FERRAT
En una paella hi tirem alcohol. Hi tirem un ou i esperem. L'alcohol actua i l'ou queda com si fos ferrat.
LÍQUID O SÒLID
Amb aquests elements hem fet el següent experiment:
Hem abocat aigua en un recipient i després la maizena. Ho hem remenat i hem fet boles. Rodolant..., rodolant..., quan obríem les mans la bola havia desaparegut.
FETGE DE POLLASTRE
Tirem aigua oxigenada per sobre d’un tros de fetge de pollastre. El fetge es torna blanc i li surten bombolles. L’aigua oxigenada serveix per curar ferides, netejar-les i aturar la sang.
COL LOMBARDA
Amb aquests ingredients hem fet l'experiment:
Hem trossejat les fulles de la col. Les hem ficat a un morter amb alcohol i amb la mà del morter les hem aixafat. Ha quedat un líquid de color violeta.
Hi hem posat aquest líquid en uns tubs d'assaig i hi hem tirat suc de llimona i ... Segons el que hi afegíem el líquid es tenyia d'un color o d'un altre.
GLOBUS
En una ampolla hi posem ...En un globus hi fiquem bicarbonat. Ajustem la boca del globus a la de l'ampolla i fem que el bicarbonat hi caigui. La reacció fa que el globus s'infli.
BOLES D'ALCANFOR
GELAT
I com a cloenda d'aquests fantàstics experiments, l'últim que si que el vam poder tastar.
Hem necessitat: llet, sucre, cacau, glaçons, sal, dues bosses de plàstic amb tancament, una de grossa i una altra de petita,una cullera i una tassa.
Procediment: a la bossa petita hi posem una tassa de llet, dues cullerades de sucre i una cullerada de cacau. Tanquem la bossa.
A la bossa grossa hi fiquem la bossa petita, amb tots els ingredients, i els glaçons. Tanquem bé i sacsegem amb força durant uns deu minuts.
I ens ha quedat super bo. Ummmm...!
Bon profit!
CLOENDA DE LES JORNADES CULTURALS
La cloenda ha estat amb una xocolatada geganta!
No hay comentarios:
Publicar un comentario